Bilgisayar virüsleri, basit “etkinleştiğinde çeşitli zararlara yol açan hatta bilgisayar parçaları ve yazılımların çalışmasını engelleyen” bilgisayar programlarıdır. Eğer bu programlar (ya da virüs kodları) herhangi bir şekilde çalıştırılırsa, virüsün yazılma şekline göre bilgisayarınıza zarar vermeye başlar. Ayrıca, tüm zararlı otonom kodlar (bilinen adıyla virüsler) bir sistemde aktif hale geçirildikten sonra çoğalma (bilgisayarınızdaki diğer dosyalara yayılma, ağ üzerinden diğer bilgisayarlara bulaşma vb gibi) özelliğine sahiptir.
Virüsler günümüzde en çok mp3 dosyaları, indirilen lisansız programlar usb flash bellekler üzerinden bulaşmaktadır.Çevrenizdeki kişilerden aldığınız yada güvenli olmayan bilgisayarlara takıp kullandığınız flash bellekleri kesinlikle antivirüs yazılımlarıyla taramadan kendi bilgisayarınızda kullanmayın.
Bilgisayar virüslerinin temizlenmesine dair bilinmesi gereken ilk şey, bilgisayardan virüsleri çeşitli güvenlik yazılımlarıyla temizlemenin her zaman mümkün olmadığıdır.
Eğer elinizde anti-virüs yazılımı yoksa bilgisayarınızda virüs olduğunu ancak (genelde) virüs etkisini gösterdikten sonra anlayabilirsiniz.Bir virüsün etkileri bilgisayarda anormal yavaşlama, Windows uygulamalarında beklenmeyen hata mesajları (siyah ekran,mavi ekran,uyguluma başlatılamadı), bilgisayarın kilitlenmesi, bilgisayarınızın isteğiniz dışında işlemler yapmaya başlaması şeklinde kendini gösterebilir. Bu durumda yapılacak şey, bir anti-virüs programı kullanarak bilgisayarın virüsten temizlenmesidir. Ancak, virüsün bilgisayardaki işletim sistemindeki ana işlem dosyalarına geri dönülmez hasarlar vermiş olduğu durumlarda virüsten temizleme işlemi her zaman başarılı olmayabilir.
Bilgisayardan virüsleri temizlemenin en etkili ve ”kesin yolu”, bilgisayarın sabit diskini biçimlendirmek yani yaygın tabirle bilgisayara windows işletim cd si veya flash disk yardımıyla format atmaktadır. Sabit diskin biçimlendirilmesinin ardından bilgisayardaki virüs tam anlamıyla yok edilmiş olur.
Bilgisayar formatlanırken kesinlikle yedekleri alıp harddisk’in tüm bölümleri(C,D gibi) biçimlendirilerek işletim sistemi kurulmalıdır çünkü bazı virüsler kendilerini tüm harddiske yayabilmektedirler.Tüm hardiske yayılan virüs sadece C bölümünü formatlamakla temizlenmez çoğu kez duymuşsunuzdur format attım ama virüs gitmedi diye işte bunun en büyük nedeni tüm hardiskin silinerek yeni işletim sisteminin kurulmamasıdır.Yeni kurduğunuz işletim sistemine ilk yüklenecek yazılım antivirüstür piyasada bir çok ünlü antivirüs yazılımı mevcuttur.
İşletim sistemini kurdunuz antivirüs yazılımınıda kurdunuz peki yedek aldığım dosyalar ne olacak derseniz; yedeklerinizi taratarak yeni sisteme atabilirisiniz.