Sosyal medya denen şey aslında insanlar arası iletişimi ve paylaşımı artırmayı amaç edinen zararsız internet platformlarıdır. Zarara neden olanlar ise insanların kendileri ve bilinçsiz kullanıcılardır. Peki insanlar bu platformlar üzerinden başka insanlara nasıl zarar verebiliyorlar? Bilinçsizce kullanılan sosyal medyanın ne tür zararları vardır?
Sosyal medyayı kullanarak paylaştığımız, yazdığımız hiçbir şey yok olmuyor. Bu nedenle bugün paylaşılan bir konu ilerki yıllarda kullanıcıların başını ağrıtabilir.Bizi özgürleştirdiği gibi susturan bir yapısı da var sosyal medyanın.
İşverenler çalışanlarını ve çalışacak adayları sosyal medya üzerinden daha sık kontrol eder oldu.
Sosyal medya ile telif hakları sıkıntıları arttı. Artık herkes içerik üreticisi. Herkes birşeyler yazıyor, çiziyor. Ancak takip işlemi çok zor olduğundan sizin oluşturduğunuz içeriğin bir başkası tarafından kullanılmasının önüne şuan için dünyadaki hiçbir yasa etkili bir biçimde engel olamıyor.
Psikolojik olarak değerlendirmek gerekirse sosyal medya neredeyse tüm kullanıcılarını çift kişilikli olmaya itiyor. Birinci kişiliğiniz normal haliniz iken ikinci kişiliğiniz sosyal medyaya özel haliniz.
Herkesin mutlu, sorunsuz ve sürekli eğlenen halini görüp çok daha büyük psikolojik sıkıntılar yaşayan insanların sayısı ise her geçen gün artıyor.
Sosyal medyanın günümüzdeki trendi beğenilmek ve takipçi kazanmak. Ne kadar beğenilip takip ediliyorsanız o kadar kusursuz bir insanmışsınız gibi hissettiriyor. Böylelikle narsisizm (kişinin kendisine tapması) sosyal medya kullanıcılarının en büyük problemlerinden biri haline geldi.
Sosyal medya sayesinde kolaylaşan iletişim beraberinde tanımadığımız insanlara çabuk güvenmeyi de getirdi. Eskiden anneler çocuklarına tanımadığın insanlarla konuşma derdi şimdi ise tanımadığın insanları Facebook’ta kabul etme diyor.
Sosyal medyada aslında gizlilik herşey demek. Gizlilik ayarlarını doğru yapmayan kullanıcılar (özellikle kadınlar ve çocuklar) büyük zararlar görebiliyorlar. Özellikle çocuklara karşı yapılan istismar hat safhaya gelmiş durumda öyleki çocuklar üzerinde kurulan sosyal ortam baskısı yüzünden intiharlar bile yaşanmaktadır.
Sosyal medya aldatma sebebiyle boşanma ve ayrılıklarında bir numaralı sebebi olmaya başladı. Facebook ya da Google gibi servisler neyi ne zaman arattığınızın bilgilerini tuttuğundan eşinizin ya da sevgilinizin bilgisayarınızla geçireceği beş dakikanın sonunda yıllar boyunca neler yapıp ettiğinizi öğrenebiliyor olması şifrenizin ve bilgisayarınızın kişiye özel olması gerektiğini bizlere bir kez daha hatırlatmalı. Şifrenizin bir yabancının eline geçmesi durumundan söz etmiyorum bile.
Sosyal medya anlık bilgi akışını sağlamış olsa da aynı zamanda bilgi kirliliğine de sebep olmakta. Sosyal medya üzerinden aslında olmamış şeyleri olmuş gibi gösteren, tek işi bunlarla uğraşmak olan yeni insanlar türedi. Artık toplumları manipüle etmek çok daha kolay.
Sosyal medya ile birlikte şirketler daha şeffaf. Ancak bu şeffaflık her zaman çokta iyi değil. Binlerce çalışanınızdan biri sosyal medya aracılığı ile yürütmekte olduğunuz gizli bir projenizi yanlış bir tweetiyle halka açıklayabiliyor.
Sosyal medya üzerinden yalan beyanda bulunmak oldukça kolay. Bu nedenle şirketler arasında sosyal medya üzerinden büyük savaşlar dönüyor aslında. Ömrü boyunca hiç görmediği bir ürünü eleştiren sahte kullanıcılara rastlamaya başladık. Çeşitli özel forumlarda, sözlüklerde sırf bu işi parayla yapan kullanıcılar var artık.Hatta şirketler bu tarz paylaşımlarda bulunacak kişilere özel eğitimler dahi verir oldular.
Sosyal medya hiç durmayan sürekli hareketli bir platform. Bu nedenle çalışanlar çoğu zaman işlerini bırakıp sosyal medya ile ilgilenir oldular. Bu durumda şirketlere ekstra eleman maliyetleri olarak dönmeye başladı.
Sosyal medya aracılığıyla görebileceğimiz zararları en aza indirgemek bizim elimizde. Sadece yapmamız gereken gerçekleştirmeden önce düşünmeyi alışkanlık haline getirmemiz.Her yazılan yazıya ve yoruma itibar etmemek ilk kuralınız olsun.
Sosyal Medyanın Zarırından Çok Faydası Var Fakat Kullanmasını Bİlmeyenler İçin Zararı Fazla Olarak Nitelendirilir
🙂