Patent, buluş ya da icadın sahibinin, söz konusu ürünü üretme, kullanma, satma, pazarlama hakkını elinde bulundurmasını sağlayan belgedir. Yapılan buluşların patent yoluyla korunmasındaki amaç buluşların özendirilmesi, buluşu yapanın ödüllendirilmesi, araştırmaların açıklanarak bilginin yayılmasını sağlamak ve bundan faydalanmaktır.
Patent alma uygulaması 15. yüzyılda İtalya’da başlamıştır. Patent tescili 1790 yılında Amerika’da ve ardından 1791 yılında Fransa’da gerçekleştirilmiş, ardından birçok ülke patent uygulamasına geçmiştir.
Patentler, alındıkları ülkenin içerisinde geçerlidir. Yani bir buluşun tüm dünyada geçerli patentini almak imkânsızdır. Fakat Patent İşbirliği Anlaşması dâhilinde tek bir başvuru ile birden fazla ülkede patent almak mümkündür.
Patent bir kişiye ya da kuruma ait bir mülktür. Bu mülk satılabilir, devredilebilir ya da miras olarak bırakılabilir. Elinde bir ürünün patentini bulunduran kişi, ürünün başkaları tarafından üretimini ve satışını engelleyebileceği gibi, lisans yoluyla bu hakları belli sürelerle verebilir de. bu lisanslar karşılığında da imtiyaz hakkı kazanır.
Patenti başka birinin elinde olan ürünü üretenler, mahkeme kararıyla tazminat ödemek durumunda kalır.
Patent verilecek olan üründe aranılan özellikler şöyledir;
• Buluşun daha önceden başkaları tarafından yazılmamış, sözlü ya da uygulamalı olarak kullanılmamış olması yani yeni olması gerekir.
• Buluşun uzman biri tarafından kolayca düşünülüp uygulamaya konamaması gerekir.
• Buluşun pratiğe uygulanabilirlik özelliği taşıması gerekir.
Patent verilmeyen konular şöyledir;
• Keşifler, bilimsel kuramlar, metotlar,
• Bilgisayar yazılımları,
• Edebiyat ve sanat eserleri,
• İnsan veya hayvan üzerinde uygulanacak cerrahi ve tedavi usülleri.
• Konusu kamu ahlakına aykırı olan buluşlar,
• Mali ve ekonomik konular,
• Şans oyunları.
Türkiye’de patent konusunda tek tescil makalı T.C. Türk Patent Enstitüsü’dür. Türk Patent Enstitüsü’ne yapılacak başvurularda aşağıdaki unsurlar aranmaktadır;
* Başvuru formu: Enstitünün sitesinden www.tpe.gov.tr temin edilebilen başvuru formu, bilgisayar veya daktiloda doldurulmuş olmalıdır. Tek nüsha olmalıdır. Form, yine sitede belirtilen açıklamak ışığında doldurulmalıdır.
* Başvuru ücretinin dekontu: Başvuru ücreti başvuru esnasında ya da başvuruyu takiben 7 gün içerisinde yatırılmalı ve dekontu enstitüye verilmelidir.
* Tarifname: Bu, buluşun detaylarıyla anlatıldığı bölümdür. Tarifname, patenti alınacak buluş konusuna uzman olan kişi tarafından açık ve ayrıntılı bir biçimde, çizgisiz A4 kağıdına yazılmalıdır. yazılmalıdır.
* İstemler: istemler, buluşla ilgili koruma kapsamının belirlendiği bölümdür. Buluşun korunması istenen özellikleri bu bölümde listelenir.
* Özet: buluşla ilgili 50-100 kelimelik teknik bilginin verildiği bölümdür ve yine çizgisiz A4 kağıdına yazılmalıdır.
* Resimler (zorunlu değil): Bu bölümde buluşun fotoğraflarına yer verilir. Zorunlu olmasa da buluşun daha iyi anlaşılabilmesi açısından önem taşımaktadır.