SÜRÜCÜ BELGESİ ALABİLMEK İÇİN YAŞ ŞARTLARI
– A1, A2, F ve H sınıfları için 17 yaşını bitirmiş olmak,
– B ve G sınıfları 18 yaşını bitirmiş olmak,
– C, D ve E sınıfları için 22 yaşını bitirmiş olmak gerekir.
SÜRÜCÜ BELGESİ İÇİN İSTENEN BELGELER
1-) Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
2-) Öncelikle diploma aslı ve fotokopisi(eğer diploma kaybolmuş ise mezun olunan okuldan okul numarasıyla başvuru edip tasdikli mezuniyet belgesi alınabilir. bu belge diploma yerine geçmektedir.
3-) Sertifikanın aslı. (Sürücü kursundan dosya ile birlikte alıncak.)
4-) Şoförler derneğinden alınmış ve içerisindeki evraklar nüfus bilgilerine göre doldurulmuş dosya.
5-) Öğrenci ise 2 adet öğrenci belgesi.
6-) Sağlık raporu. (Sürücü olmaya engeli yoktur ilişkin, sertifika alınan ildeki devlet veya özel hastanelerden alınması gerekir.)
7-) Sabıka kaydı. (Adliyelerden alınabilir.)
8 ) Kan grubu belgesi. (Hastane, özel poliklinik, sağlık ocakları ve kızılay şubelerinden alınabilir.)
9-) 4 adet vesikalık fotoğraf. (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalı.)
10-)Öğrenim belgesi.(İlişkili olunan okuldan alınabilir.)
11-) Sürücü belgesi kart ücreti.
12-) Harç makbuzu. (Maliyeden sürücü belgesinin sınıfına göre alınır)
13-) Motorlu Taşıtlar Sürücü Adayları Kursu Müdürlüğüne başvuru formu (Onaylı fotokopisi)
Sürücü Belgesi Almak İçin Aranan Sağlık Şartları
Sürücü belgesi alabilmek için yönetmelik tarafından belirlenen sağlık şartlarına uymak gerekmektedir.
Rapor resmi ya da özel sağlık kurumlarından alınabilir.
Sürücü Olur raporu İç hastalıkları, Ortepedi, Göz, Kulak Burun Boğaz ve Psikiyatri bölümlerini kapsar şekilde olmalıdır.
Alınan raporun uzman ya da pratisyen hekim tarafından imzalanması ve gerçeğe uygun olması gerekmektedir. Aksi takdirde rapor geçersiz sayılacağı gibi sorumlular hakkında cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.
Yenilenen Ehliyet Eğitim Sistemi İle Neler Değişti ?
Yapılan resmi açıklamaya göre, ehliyet almak isteyen sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları, yeni çıkan yönetmelik ile birlikte değişti. Değişikliğe göre; zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı) sorunu olanlar, bunama yaşayanlar, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı bulunanlar artık sürücü belgesi alamayacak.
Ayrıca sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen hastalıklardan olan bazı kalp damar hastalığı olan adaylara da, uzman doktor kontrolü göz önüne alınarak sürücü belgesi verilebilecek. Uyku sorunu ile ilgili sorun yaşayanlar özellikle, ağır derecede obstrüktif uyku apnesi veya orta derecede apne ile gündüz uyuklama hali olan adaylara da, tedavi işlemlerinden sonra sürücü belgesi verilebilecek.
Normalde aday, arabayı 1 defa stop ettirdiği zaman başarısız kabul ediliyordu. 2016 yılı itibariyle aday, arabayı 2. defa stop ettirdiği taktirde başarısız sayılacaktır.
Sınav süresi her aday için 5 dakika attırıldı. 30 dakika olan direksiyon sınav süresi 35 dakikaya yükseldi. Adaylar böylelikle ilk 5 dakikasında hem rahatlaması sağlanacak hem de adayın ekipmanlarıyla ilgili basit sorular sorulacak.
Yeni yasa ile ehliyet için girilen uygulama sınavında da zorlu şartlar geldi. Uygulama sınavında iki araç arasına park etme, yokuşta arabayı durdurup kaldırabilme ve zor şartlarda araç kullanabilecek kişiler sürücü belgelerini alabilecek.
Tecrübe şartı geliyor. Ağır vasıta belgesi almak için bir B sınıfı, otomobil ehliyeti almak gerekiyor.Yaşı yeterli olunca ağır vasıta belgesi alabilen bir öğrenci artık bundan sonra yaşı yeterli olsa bile önce B sınıfı sürücü belgesi alarak, daha sonra daha yüksek ağır vasıta ehliyeti alacak.
Yaş ve tecrübe şartı geliyor. Ayrıca stajyerlik geliyor. Çıraklık dönemi olacak. Tabiri caiz ise sürücü adayı 1 yıl çıraklık dönemi geçirecek. Orada hata yapma toleransı az olacak. 60 ceza puanını doldurduğu takdirde sürücü belgesi geri alınacak. Tekrardan sürücü eğitimi alacak. Sürücü belgeleri 5 yılda, 10 yılda bir vize şeklinde değişecek. Ağır vasıta 5 yılda bir, normal hafif vasıta sürücü belgeleri ise 10 yılda bir sağlık muayeneleri yapılarak değişime uğrayacak.
Yeni Yasa ile Ehliyet Alma Süresi 3 Aydan 1 Aya iniyor
Eski yönetmelikte 3-3,5 ayda sürücü belgesi alınırken yeni yönetmeliğe göre bir ayda sürücü belgesi alınabilecek.