Menstrüasyon, regl, adet ve halk arasındaki adıyla aybaşı. Kadınların her ay, düzenli yaşandığında 28 günde bir tekrarlanan döngüsü. Basit kurallara uyduğunda rahat geçirebilecek, dikkat edilmediğinde hem kendisinin hem de yakınındakilerin hayatını kâbusa çevirebilecek bir dönem.
Reglin tanımına bakacak olursak oldukça doğal ve yaşanması gereken bir süreç olduğunu görüyoruz, rahmin iç yüzeyinde döllenmiş yumurtanın yerleşmesi ve beslenmesi için damarlı bir doku oluşur ve bu her ay tekrarlanır.
Gebelik yaşanmadığı sürece bu doku yerini alttan gelen dokuya bırakarak vücuttan uzaklaşır ve bunun sonucunda kanama meydana gelir. Bu dönemde kanamayı kontrol etmek için rahim kasılmaları meydana gelir ve kadınlara ağrı olarak yansır. Bu ağrılardan kurtulmanın ve psikolojik olarak rahat bir regl dönemi geçirmenin yolları ise oldukça basit;
Öncelikle, regl döneminden bir hafta önceden başlayarak tuz tüketiminizi azaltın. Böylece bu dönemde yaşadığınız şişlik, baş ağrısı gibi sıkıntılara önlem almış olacaksınız.
Alkol, siyah çayı ve kahveyi azaltın, bunların yerine bitki çayları tüketin.
Çalışan bir kadınsanız ve resmi giyinmenizi gerektiren bir işe sahipseniz olabildiğince rahat ve sıkmayan kıyafetler tercih edin ve topuklu ayakkabı giymemeye çalışın.
Sancılarınız şiddetlendiğinde ılık bir duş alın, bu kasılmaların etkilerini azaltacaktır.
Hafif tempolu yürüyüşler yapın. İlk dakikalarında ağrıdan ötürü zor gelebilir ancak ağrıya odaklanmayıp devam ettiğinizde iyi geldiğini göreceksiniz.
Ped seçiminizi doğru yapın, hassas bir cildiniz varsa naylonumsu dokuya sahip ürünlerden seçmeyin. Koruyuculuğundan emin olduğunuz ürünleri kullanın. Aksi takdirde sürekli bir tedirginlik hali içerisinde olursunuz.
Karnınızın alt bölgesine avuç içleri ve parmak uçlarınızla masaj yapın.
Karnınıza sıcak su torbası koymayın! Çok rahatlatıcı bir yöntem olsa da bir iltihaplanma durumu varsa yayılmasına sebep olacaktır.
B vitamini, kalsiyum ve magnezyum içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin.
Regl sancısına iyi gelen gıdalar;
Zencefil çayı; etkili bir ağrı kesici ve iltihap sökücü olan zencefil, adet dönemlerinde günde 2-3 bardak çay olarak tüketilebilir. Reflü ya da gastrit gibi problemleriniz varsa çok fazla tüketmemekte fayda var. Aynı zamanda safra problemi olanlar da doktoruna danışmadan kullanmamalı.
Zencefil çayı hazırlamak için; 3-4 bardak suyu kaynattıktan sonra 2-3 parça parmak kalınlığında kestiğini zencefili içine atın ve kısık ateşte ağzı kapalı vaziyette 15 dakika demleyin. Limon ve bal ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Nane çayı; günde 2-3 bardak tüketilebilecek çaylardandır. Nanenin sakinleştirici etkisi olup krampları iyileştirici özelliğinin yanında baş ağrısı ve şişkinliğe de iyi gelmektedir. Tıpkı zencefil çayı gibi mide problemi olanlarda kullanılması pek tavsiye edilmez.
Mide problemi yaşayanlar, melisa, papatya, yabanmersini gibi çayları tüketebilirler.
Maydanoz, ıhlamur, kuşkonmaz gibi besinler doğal idrar söktürücülerdir ve bunları tükettiğinizde daha rahat bir regl dönemi geçirmenize yardımcı olurlar.
Çilek, ahududu; bu meyveler kramp ve sancı azaltıcı maddeler barındırmaktadır. Regl döneminden birkaç gün önce düzenli olarak tüketmeye başlayabilirsiniz.
Yabanmersini; kas gevşetici etkisi oldukça kuvvetli olan antosiyanidin maddesinden bolca içerir. Regl dönemindeki kasılma ve ağrıları azaltmak için meyvesini tüketebilir ya da çayını içebilirsiniz.